Kompozit nebo hliník? Jaké pedály vybrat

Kompozitní vs. hliníkové pedály, který je pro vás ten pravý?

Přemýšlíte, jaký je vlastně rozdíl mezi pedály vyrobené z kompozitu a pedály vyrobené z hliníku? Jsou kompozitní pedály srovnatelné s hliníkovými? Jak to je? Co je vlastně pravda?

 To vše se dočtete v následujícím článku. Podrobně se podíváme na kompozitní a slitinové pedály a vy si vyberete ten, který je pro vás ten pravý.

 

Kompozitní pedály, často známé jako „plastové“ pedály se v posledních letech prosadily díky obrovskému vývoji v technologii kompozitních směsí. V dnešní době jsou špičkové kompozitní pedály vyrobeny z nylonové kompozitní směsi.  Už nebudete mít pocit, že se pedál pod podrážkou kroutí nebo dokonce, že se zlomí. Skvělé na tom je, že v pedálu necítíte žádnou flexi a časy neodolných plastových pedálů jsou pryč. Řeč je hlavně o kompozitních pedálech, které v sobě mají utěsněná průmyslová ložiska, vyměnitelné piny a rozložitelné tělo s ocelovou (titanovou) osičkou. 

Stručně řečeno, dnešní kompozitové pedály jsou odolné pedály s prémiovými ložisky a stejnou přilnavostí jako slitinové (hliníkové) pedály za zlomek ceny. Nylonová kompozitní směs působí extrémně pevně, podobně jako hliník. Mají také kovové nastavitelné a vyměnitelné piny pro lepší kontakt s podrážkou boty, tím pádem odpadají jakékoliv starosti s nedostatečným gripem s podrážkou bot. Mnohé z těchto kompozitních pedálů jsou kopií značkových slitinových pedálů, a proto mají stejná prvotřídní průmyslová ložiska. Příkladem můžou být  pedály od výrobce OneUp, ty mají jak slitinovou verzi plochého pedálu, tak kompozitovou verzi. Jediným rozdílem je materiál ze kterého je platforma vyrobena a cena samotných pedálů. Jednoduše řečeno kompozitní pedály jsou mnohem dostupnější verzí pedálů než z hliníkové slitiny, jediným rozdílem je materiál. Jsou skvělým způsobem, jak získat vynikající pedál za zlomek ceny. 

 

Výhody kompozitových pedálů

+ cena - (můžete získat vynikající pedál za zlomek ceny hliníkového pedálu)

+ nízká hmotnost 

 + nepřeberné množství barevných variant

+ na pedálech nebudou vidět škrábance, jako třeba u slitinových (hliníkových) pedálů, které jsou anodizovány a mají povrchovou úpravu

 

Nevýhody kompozitových pedálů

- tloušťka, pedály jsou o něco tlustší (vyšší) než slitinové pedály

- estetický dojem, není sporu, že slitinové pedály vypadají na kole lépe

- měkčí materiál pedálů, častěji zde hrozí riziko uvolnění nalisovaného ložiska, pedály tak můžou začít po nějaké době "lupat"

chromag-synth (1)

 

 Hliníkové pedály

 

Jsou už takovou stálicí na trhu s bike komponenty. V posledních letech prošly i hliníkové pedály velkou revolucí. Spoustu výrobců upravuje a optimalizuje tvar pedálů, výšku pedálů, umístění pinů, materiál a váhu. Stejně jako kompozitní pedály existují dobré a špatné pedály. Každému bikerovi vyhovuje něco jiného. Je to tak trošku loterie, které pedály vlastně koupit. Nejde přesně říci, které jsou ty nejlepší. Nezbývá tak nic jiného než pár pedálů otestovat na vlastní kůži. Důležitým faktorem v rozhodování bude hrát také podrážka obuvi v které na svém kole jezdíte. Pokud si projdete tímto testováním, pak už budete přesně vědět co potřebujete. Často se tak stává to, že jezdíte jeden typ pedálů popř. značku celou svojí "bajkovou" kariéru.

Určitě můžeme doporučit PEDÁLY od CRANKBROTHERS, REVERSE, BURGTEC, NUKEPROOF .... Pokud máte větší rozpočet a chcete tenčí a lépe vypadající pedál, pak určitě šáhnete po hliníkových pedálech. Pro většinu bikerů budou ale i kompozitní pedály dělat stejnou práci za zlomek ceny. Dnešní pedály jsou přehlídkou moderního designu a kvalitního CNC obrábění. Většina z nich už mají nastavitelné a vyměnitelné piny. Trh s pedály je opravdu velký, každý přijde na své.  

Stručně řečeno, slitinové pedály jsou mnohem tenčí a vypadají lépe než kompozitní pedály. Často mají stejný tvar platformy a kolíky s výjimkou tloušťky.

 

Výhody hliníkových pedálů

+ vypadají skvěle

+ prakticky nezničitelné (velká odolnost)

+ nepřeberné množství barevných variant

+ odolnější tělo pedálu

 

Nevýhody hliníkových pedálů

- vyšší cena

- vyšší hmotnost

- větší viditelnost odřených míst od používání

 

Je zřejmé, že při výběru platformových pedálů pro horská kola je třeba vzít v úvahu řadu faktorů. Vše od materiálů těla a čepů až po ložiska, tvar, velikost a uspořádání, to vše může být rozdíl. Důležitá je samozřejmě cena. Neexistuje jediný faktor, který by určoval, který pedál je nejlepší, je to kombinace všeho výše uvedeného. Pokud máte větší rozpočet a chcete tenčí a lépe vypadající pedál, pak určitě šáhnete po hliníkových pedálech. Hliníkové pedály mají rozhodně prémiovější vzhled a dojem, takže pokud máte peníze, proč si nepořídit sadu úžasných pedálů, které barevně podtrhnout celkový vzhled vašeho kola. 

Abychom to všechno uzavřeli, krátká odpověď je, že kompozitové pedály jsou téměř stejně dobré jako hliníkové pedály, s výjimkou vzhledu a tloušťky. To znamená, že můžete získat vynikající pedál za zlomek ceny. Mnoho lidí říká, že kompozitní pedály nejsou tak odolné. Ze zkušeností věříme, že dobrá sada kompozitových pedálů vydrží stejně dlouho jako sada slitinových (hliníkových) pedálů. Mají skvělou užitnou hodnotu, poskytují spoustu přilnavosti a při správné péči vám vydrží roky.